Ngjarjet

TAKIM ME ANËTARËT E ASAMBLESË KOMUNALE TË PRIZRENIT

TAKIM ME ANËTARËT E ASAMBLESË KOMUNALE TË PRIZRENIT

Koalicioni K10 mbajti takimin me Anëtarët e Asamblesë Komunale të Prizrenit. Gjatë këtij takimi, Dr. Zarife Miftari, Analiste e Programit për të rinj dhe shëndetin seksual dhe riprodhues nga UNFPA zyra në Kosovë, përmendi shumë tema për të cilat UNFPA ka punuar gjatë mandatit të saj duke përfshirë shëndetin seksual dhe riprodhues, sidomos në raste emergjente, planifikimin familjar, shëndetin e…

DITA NDËRKOMBËTARE E RINISË

DITA NDËRKOMBËTARE E RINISË

Organizata PEN – Peer Educators Network në kuadër të Koalicionit K10 shënoi sot Ditën Ndërkombëtare të Rinisë. Qëllimi gjatë kësaj dite ishte të rritej njohuria e të rinjëve dhe të rejave për shëndetin dhe të drejtat seksuale dhe riprodhuese përmes një kuizi. Kuizi i realizuar tërhoqi vëmendjen e të gjitha grupmoshave duke ngjallur kureshtje se për çfarë janë grumbulluar disa…

TAKIM ME ASAMBLEISTËT E KUVENDIT KOMUNAL TË KAÇANIKUT

TAKIM ME ASAMBLEISTËT E KUVENDIT KOMUNAL TË KAÇANIKUT

Koalicioni K10 mbajti takimin me Anëtarët e Asamblesë Komunale të Kaçanikut. Takimin e hapi Kryesuesi i Kuvendit Komunal, z. Kemajl Murseli, duke falënderuar për iniciativën të mbahet një takim i tillë informues me mundësi bashkëpunimi në të ardhmen. Këtyre fjalëve ju bashkëngjit edhe Drejtoresha e Departamentit për Shëndetësi dhe Mirëqenie Sociale në Kuvend Komunal, Dr. Diana Reka Bajrami. Gjatë këtij…

TAKIM ME KOMISIONIN PËR SHËNDETËSI, PUNË DHE MIRËQENIE SOCIALE

TAKIM ME KOMISIONIN PËR SHËNDETËSI, PUNË DHE MIRËQENIE SOCIALE

Koalicioni K10 dhe UNFPA mbajti takimin me Komisionin për Shëndetësi, Punë dhe Mirëqenie Sociale për të shpalosur implementimin e projekteve të UNFPA në Kosovë si dhe projektet me organizatat partnere siç është Koalicioni K10 që merret me shëndetin seksual dhe riprodhues. Ne emër të UNFPA në Kosovë Dr. Zarife Miftari, Analiste e Programit për Rini dhe Shëndet Seksual dhe Riprodhues,…

SALLONI I DISKUTIMIT “PËLQIMI/KONSENTI”

SALLONI I DISKUTIMIT “PËLQIMI/KONSENTI”

K10 ka mbajtur diskutimin e hapur të radhës, me temën Pëlqimi(Dhënia e Pëlqimit)/Konsentit për kyçje në marrëdhënie seksuale. Duke qenë se kjo temë nuk diskutohet edhe aq në vendin tonë, nuk ka dhe aq informata se si rregullohet me ligj, dhe aspektin psikologjik të konsentit, tema u trajtua nga dy perspektiva, psikologjike dhe juridike. Nga ana psikologjike Besnik Peci, psikolog,…

DITA NDËRKOMBËTARE E FËMIJËS VAJZË

DITA NDËRKOMBËTARE E FËMIJËS VAJZË

Ditën Ndërkombëtare të Fëmijës Vajzë së bashku e shënuan rreth 100 vajza nga Shkolla Fillore të Mesme të Ulëta dhe nga ato të Mesme të Larta. Nga gjithsej 7 komuna të Republikës së Kosovës, këto vajza u mblodhën që përmes lojës së futbollit t’i thyejnë stereotipet gjinore “se vetëm djemtë mund të luajnë këtë sport”. Vajzat përmes mënyrës se si…

ECJA TRADICIONALE KUNDËR KANCERIT TË GJIRIT

ECJA TRADICIONALE KUNDËR KANCERIT TË GJIRIT

Ecja tradicionale “Zbulim i Hershëm, Mbijetesë”, organizuar nga Qendra Kosovare për Luftimin e Kancerit të Gjirit “Jeta/Vita”, mblodhi në një vend shumë qytetarë. Manifestimin para ecjes e hapën disa balerina me një pikë të përgatitur për këtë ditë. Pas pikës folën Kryeministri Ramush Haradinaj, presidentja Atifete Jahjaga, Ministra e Integrimit Evropian Dhurata Hoxha dhe e përmbylli themeluesja e qendrës “Jeta/Vita”,…

DISKUTIM I HAPUR PËR EDUKIMIN SHËNDETËSOR

DISKUTIM I HAPUR PËR EDUKIMIN SHËNDETËSOR

Sa e madhe është përkrahja e prindërve kur e dinë se fëmijët e tyre mund të hynë në marrëdhënie seksuale? Salloni i sotëm i diskutimit të hapur shpalosi shumë probleme, mundësi për përmirësime dhe mundësi të tanishme për sa i përket Edukimit Shëndetësor, sidomos me fokus në shëndetin seksual dhe riprodhues. Një ndër propozimet e këtij salloni ishte edhe të…

TRYEZA “KONTRACEPSIONI NË SHËNDETIN RIPRODHUES”

TRYEZA “KONTRACEPSIONI NË SHËNDETIN RIPRODHUES”

Tryeza me temën “Kontracepsioni në shëndetin riprodhues” nxori në pah një numër problemesh dhe ndryshimesh të cilat duhet të ndërmerren në të ardhmen. Pasi që, kontraceptivët kanë qenë dhe kanë mbetur në listën esenciale të barnave, dhe ka mundësi për furnizim me ta, porse informimi është i ulët. Dr. Visare Mujko Nimani – Udhëheqëse e zyrës së UNFPA-së në Kosovë,…

DITA E SOLIDARITETIT ME PACIENTË

DITA E SOLIDARITETIT ME PACIENTË

Shoqata e të Drejtave të Pacientëve në Kosovë i’u bashkua Aleancës Botërore të Organizatave të Pacientëve (IAPO) dhe përkrahësve të pacientëve në botë në kremtimin e Ditës së Solidaritetit me Pacientë nën moton “Medikamente të sigurta dhe kujdes shëndetësor për të gjithë”. Shoqata e të drejtave të pacientëve në Kosovë – PRAK, shënimin e kësaj dite e ka realizuar në…