SA SHPESH DUHET TA BËNI PAP TESTIN

Kur duhet të filloni me PAP test dhe sa shpesh duhet ta bëni?

PAP testin duhet ta kryejnë të gjitha gratë prej moshës 21 vjeçare, çdo 3-5 vite. Mund të filloni edhe më herët nëse jeni seksualisht aktive.

Kur mund të ndërpreni marrjen e PAP testit?

 • Nëse jeni mbi 65 vjeç dhe gjatë shumë viteve keni pasur rezultate normale, ju mund të ndërpreni marrjen e PAP testit.
 • Varësisht nga rezultati, mjeku do të u’a rekomandojë:
 • Testin për human papiloma virus
 • Kolposkopinë ose/edhe biopsinë
 • Përsëritjen e testit sipas nevojës
 • Përsëritjen e testit kur të merrni ftesën e ardhshme për marrjen e Pap testit

Si mund të ndihmoni në zvogëlimin e rrezikut për kancer të qafës së mitrës?

 • Nëse keni mundësi vaksinohuni kundër HPV nga mosha 11-12 vjeç (nuk është në dispozicion në Republikën e Kosovës)
 • Kryeni rregullisht PAP testin ose edhe HPV testin
 • Mos e përdorni duhanin
 • Hani ushqim të shëndetshëm dhe të pasur me pemë dhe perime
 • Shmangni partnerë të shumtë seksual
 • Përdorni kondom gjatë marrëdhënieve të pasigurta (mbrojtje nga infeksionet seksualisht të transmetueshme).

Çdo grua duhet ta dijë:

Testimi i rregullt me PAP test dhe vaksinimi me vaksinën kundër virusit HPV parandalojnë gati 90% të rasteve me kancer të qafës së mitrës.

Programi i Skriningut Cervikal

Ne Komunën e Prishtinës tani ofrohet si sherbim i rregullte Pap testi për gratë e moshës 21-65 vjeç.

Ky program do të mundësojë ngritjen e programit nacional të skriningut të kancerit të qafës së mitrës mbështetur dhe zhvilluar nga:

 • Drejtorati Komunal për Shëndetësi dhe Mirëqenie Sociale i Komunës së Prishtinës
 • Bordi Nacional për Kontrollin e Kancerit
 • Qendra e Mirëqenies së Gruas në Qendrën Kryesore të Mjekësisë Familjare në Prishtinë
 • Instituti i Anatomisë Patologjike pranë Qendrës Klinike Universitare të Kosovës
 • Instituti Kombëtar i Shëndetësisë Publike – IKSHPK
 • Organizata ‘Aksioni për Nëna dhe Fëmije”
 • Organizata Botërore e Shëndetësisë – OBSh
 • Fondi për Popullsi i Kombeve të Bashkuara – UNFPA

Ku mund ta bëni Pap testin?

Qendra Kryesore e MjekësiseFamiljare – te Qafa numri kontaktues 038 248 934

Qendra e Mjekesisë Familjare nr 5 -Ulpianë
numri kontaktues 038 542 705

Qendra e Mjekesisë Familjare nr 6 -Kodra e diellit, numri kontaktues 038 553 844