Ngjarjet

U promovua Monografia e parë për Kancerin e Gjirit “Zbulimi i Hershëm Mbijetesë” nga – Jeta Vita

U promovua Monografia e parë për Kancerin e Gjirit “Zbulimi i Hershëm Mbijetesë” nga – Jeta Vita

Qendra Kosovare për Luftimin e Kancerit të Gjirit Jeta Vita përfaqësuar nga znj.Nafije Latifi bashkë me Shoqatën e Onkologëve të Kosovës SHOK përfaqësuar nga Dr.Arben Bislimi promovuan Monografinë e parë të Kancerit të Gjirit “Zbulimi i Hershëm – Mbijetesë”.Monografia përmban rrugëtimin e QKLKGJ Jeta Vita si dëshmi e punës dhe përpjekjeve për të informuar dhe ndërgjegjësuar shoqërinë tonë për një…

U mbajt tryeza e rrumbullakët me temën “Planifikimi familjar dhe përdorimi i kontraceptivëve”

U mbajt tryeza e rrumbullakët me temën “Planifikimi familjar dhe përdorimi i kontraceptivëve”

Tryeza “Planifikimi familjar dhe përdorimi i kontraceptivëve” ka për qëllim të bëje bashkë institucionet, profesionistët shendëtesorë, OJQ që punojnë direkt me qytetarë për të adresuar këtë çështje të rëndësishme si nga prespektiva ligjore, shëndetësore dhe ajo shoqërore.Në tryezë me theks të veçantë u prezantuan të gjeturat nga raporti Hetimi i përgjithshëm “Ex officio” /nacional nga Institucioni i Avokatit të Popullit…

Tuneli i fundit – SIT

Tuneli i fundit – SIT

“Tuneli i Fundit – Tregimet e të Paharruarave |Edicioni V|” u shfaq në konferencën rajonale “Të Bashkuar kundër Dhunës: Mjaft”, të organizuar nga Ministria e Drejtësisë përgjatë 5 dhe 6 dhjetorit. Ecja nëpër “Tunelin e Fundit – Tregimet e të Paharruarave” ka sjellë një rrugëtim të ndjeshëm në këtë konferencë. Kjo ekspozitë me emrin “Tuneli i Fundit” është një simbol…

Cfarë është kanceri i qafës së mitrës?

Cfarë është kanceri i qafës së mitrës?

Pothuajse të gjitha rastet e kancerit të qafës së mitrës (99%) janë të lidhura me infeksionin me papillomavirus (HPV), një virus jashtëzakonisht i zakonshëm që transmetohet përmes kontaktit seksual. Megjithëse shumica e infeksioneve me HPV zgjidhen spontanisht dhe nuk shkaktojnë simptoma, infeksioni i vazhdueshëm mund të shkaktojë kancer të qafës së mitrës tek gratë.Kanceri i qafës së mitrës është kanceri…

16 Ditët e Aktivizmit kundër Dhunës me bazë Gjinore nga 25 Nëntori deri më 10 Dhjetor 2021

16 Ditët e Aktivizmit kundër Dhunës me bazë Gjinore nga 25 Nëntori deri më 10 Dhjetor 2021

Kombet e Bashkuara po shënojnë 16 Ditët e Aktivizmit kundër Dhunës me bazë Gjinore nga 25 Nëntori deri më 10 Dhjetor 2021, nën temën globale të vendosur nga fushata UNiTE e Sekretarit të Përgjithshëm të OKB-së: “Orange the world: End violence against women now!” Gati 1 në 3 gra janë dhunuar gjatë jetës së tyre. Në kohë krizash, numrat rriten,…

UNFPA launches survey on Covid-19 impact on Sexual and Reproductive Health in Kosovo and other Eastern Europe and Central Asia (EECA)

UNFPA launches survey on Covid-19 impact on Sexual and Reproductive Health in Kosovo and other Eastern Europe and Central Asia (EECA)

ENG – ALB – SRB – TUR UNFPA launches survey on Covid-19 impact on Sexual and Reproductive Health in Kosovo and other Eastern Europe and Central Asia (EECA). Since the outset of the Covid-19 pandemic, UNFPA has projected that the on-going crisis could seriously curtail access to life-saving sexual and reproductive health services, including family planning. Additionally, lockdowns and economic…

ORGANIZOHET SALLONI I PARË I DIKSUTIMIT “ EDUKIMI SEKSUAL GJITHËPËRFSHIRËS”

ORGANIZOHET SALLONI I PARË I DIKSUTIMIT “ EDUKIMI SEKSUAL GJITHËPËRFSHIRËS”

Koalicioni K10 organizoi sallonin e parë të diskutimit me temën “Edukimi Seksual Gjithëpërfshirës” Qëllimi i diskutimit të hapur ishte nxijta e debatit rreth rëndësisë së edukimit seksual gjithëpërfshirës dhe analiza e situatës aktuale në Kosovë rreth edukimit seksual. Panelistë në këtë diskutim ishin: Dr. Visare Mujko Nimani – UNFPA; Prof. Dr. Ilir Begolli – Instituti kombëtar i shëndetit public dhe…

ORGANIZOHET SALLONI I DYTË I DIKSUTIMIT “NDIKIMI I DUHANPIRJES NË SHËNDETIN SEKSUAL DHE RIPRODHUES”

ORGANIZOHET SALLONI I DYTË I DIKSUTIMIT “NDIKIMI I DUHANPIRJES NË SHËNDETIN SEKSUAL DHE RIPRODHUES”

Dikutimi pati për synim të paraqes problemet dhe implikimet të cilat pirja e duhanit shkakton në shëndetin seksual riprodhues tek gratë dhe burrat. Duhanpirja dëmton pothuajse çdo aspekt të shëndetit seksual dhe riprodhues, si dhe shëndetit të fëmijëve. Panelistë në këtë diskutim ishin: Dr. Sami Uka, Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH); Dr. Jasmina Tolaj, Gjinekologe; z. Faik Hoti – Ministria…

ORGANIZOHET SALLONI I TRETË I DISKUTIMIT “KONTRACEPSIONI DHE MENOPAUZA”

ORGANIZOHET SALLONI I TRETË I DISKUTIMIT “KONTRACEPSIONI DHE MENOPAUZA”

Koalicioni K10 shënoi ditën ndërkombëtare të Kontracepsionit, duke diskutuar edhe për Menopauzën. Diskutimi mbi Kontracepsionin dhe Menopauzën pati për qëllim të nxisë debatin rreth rëndësisë së përdorimit të kontraceptivëve tek të rinjtë, situatën aktuale në Kosovë dhe njëherit rëndësinë e përdorimit të kontraceptivëve tek gratë në fazën e menopauzës. Informimi më i mirë për metodat e kontracepsionit, përkthehet në shëndet…